Have i haven.

I forhaven har vi lavet kvardratiske bede som en kontrast til de mere frie og organiske omgivelser. Hver enkelt bed kan ses som en lille "have i haven", hvor vi har været optaget af begrebet komposition, der jo i al sin enkelthed handler om at skabe orden i kaos.

Der er i bedene leget en del med formklipning, som er et spændende område, hvor det er muligt at give den enkelte plante sit helt eget udtryk. Det kan føles nærmest meditativt at sidde en sommerdag og klippe en plante i form.

Vi har tilstræbt os på ikke at lave en japansk inspireret have, hvilket vi finder unaturligt her hos os. På den anden side er det vanskeligt ikke at lade sig påvirke af japanske havers skønhed og ro, på samme måde som vi gennem årene, på vore rejser, er blevet inspireret af renæssance- og barokhaver, uden vi dog har valgt at anlægge sådanne i vores lille parcelhushave. Men vi har lånt elementer fra disse haver, der er placeret asymmetrisk, hvilket vi finder, giver vores have en mere levende rytme.

Formklippede buske og småtræer i forhavens bede.

En klippet rhododendron

I et andet af de kvardratiske bede havde vi i en del år en rød rhododendron, Scarlet Vonder, som hvert år i maj, lige efter blomstringen blev klippet i form. Hvorefter den i løbet af sommeren nåede at sætte nye knopper til næste års blomstring.

Det kan nok synes underligt, at klippe en rhododendron i form, men begrundelsen over for mig selv var at man skulle kunne komme omkring den på gangene. Og den befandt sig tilsyneladende godt med behandlingen - blev blot tættere og tættere for hver gang den blev klippet.

Efter nogle års forløb var der for lidt lys til at den kunne blomstre i det pågældende bed. Den er i dag erstattet af en taks, som også er klippet i firkant og som bedre kan klare det
svindende lys i bedet.

Rhododendron klippet i terning

Ved havens indgang fra indkørslen.

Ved indgangen til forhaven fra indkørslen mødes man af en formklippet thuja i træbalje. Den har været mange år undervejs - jeg begyndte nok at klippe i den for 18 år siden. Jeg har den under saksen et par gange i løbet af året. Fordelen ved at den står i en balje er, at den en gang imellem kan drejes efter lyset. Thujaen er i selskab med nogle klippede buksbomkugler og en søjletaks.

En klippet thuja.

En formklippet benved.

På billedet herunder ses en formklippet benved, Euonymus fortunie "Emeral Gaiety", der virker som en slags fodpose for en syren, Syringa vulgaris "Andenken an Ludwig Spath". Benveden egner sig godt til formklipning og kan virke helt lysende, når den placeres lidt inde i skyggen.

Stenskulptur

Skulpturen herunder blev skabt af forskellig størrelse firkantede stenblokke, der jo ikke skal udgive sig for andet end hvad det er, nemlig noget der spiller på størrelsesforhold og samtidig giver en helhed med en hvis spænding. Jeg har altid været optaget af kubismen, der jo var begyndelsen på modernismen inden for billedkunst og skulptur og som derfra fik indflydelse på funktionalismen i bygningsarkitekturen.

Egentlig burde den nok være kommet på siden om havens kunst, men nu indgår den som et vigtigt element i forhaven.

Noget stramt og noget mere fritvoksende.

Sten ved sten fortsætter markstensbelægningen mellem forhavens firkantede bede - helt frem til bedet i baggrunden, som er mere organisk i sin opbygning. Igen har vi forsøgt at spille på kontrasten på noget stramt kantet og noget mere fritvoksende og ustruktureret.

Kommentarer

28.08.2022 06:59

Jørn

Hej Elin. Vi har kun åben på ganske bestemte dage om året, og der er først åbent igen i 2023. Vh. Jørn

27.08.2022 15:55

Elin Denker

Kan vi stadig komme forbi selvom vi kommer ind i september?

27.08.2022 07:37

Jørn

Hej Birgit. Nej vi har endnu ikke fastsat datoer for åben have i 2023. Man bestiller ikke tid, men kommer blot inden for åbningstiden kl. 10-17. Vh. Jørn

26.08.2022 16:51

Birgit Pedersen

Super flot have i har.
Er jeres åben have dage planlagt for 2023?
Skal man bestille tid, hvis man ønsker at besøge jer i 2024?
Mvh Birgit

11.08.2013 15:49

Jørn

Hej Lis.
For at fjerne dine trædebregner i græsset må du nok ty til plænerens som `Toxan`, der så vidt jeg husker, var virksomt mod al ukrudt.
Kh. Jørn

11.08.2013 14:45

Lis Petersen

Hvordan fjerner man trædepudebregne i græsplænen, nogen der har
Et trick