En reminiscens af barokken. Se artiklen "Have med helhed og detalje" om vores have i ALT OM HAVEN nr. 5 2004.

"Barokke tulipaner".

I efteråret 2009 satte vi løg af hvide tulipaner i "barokhaven" og det så jo ganske nysseligt ud, da de blomstrede i maj. Når jeg sætter barokhaven i anførselstegn, er det fordi den altså ikke er størrer end billedet her angiver.

Barokhaven blev til for en del år siden, hvor jeg havde temmelig mange buksbomstiklinger stående på bed i nogle rækker. Det så ikke særlig spændende ud, hvorfor det var nærliggende at samle dem i en firkant medens jeg ventede på, at de skulle blive noget større. De fire kugler i hjørnerne var etableret, så det var kun et spørgsmål om at plante dem over. På samme måde var det med midterpartiet - den store opstammede buksbom med en firkant i bunden, også af buksbom, stod i en krukke og her var det også blot et spørgsmål om at flytte det ind i midten af firkanten. Så var barokhaven på plads.

Nu var det blot med mellemrum at klippe det hele for at holde det i form. Barokhaven er placeret i midten af urtehaven i højbedene eller portagen, som vi også kalder det. Det har vist sig at være velgørende med de klippede strukturer midt mellem blomster og krydderurter. Det er som regel vellykket med nogle præcist klippede former op imod noget fritvoksende, en kontrastvirkning vi har spillet på mange andre steder i haven.

I denne sensommer (2010) har jeg plantet en mængde cypresurt ud i firkanten. Nu glæder jeg mig til foråret for at se cypresurten i bunden af de hvide tulipaner - omgivet af den grønne buksbomhæk, det tror jeg kan se meget smukt ud. 

Buksbom er et dejligt materiale at klippe i

Hver sommer tager jeg stiklinger af buksbom. Man tager 12-15 cm. lange kviste og fjerner de nederste blade. September er en god måned at udføre dette i, fordi stiklingerne da er afmodnet (urteagtige stiklinger i foråret egner sig ikke). Kvistene stikles i en blanding af næringsberiget spagnum og sand 1:1 og vandes godt igennem. For at holde på fugten overdækkes de med mælkehvid plastfolie og stilles i halvskygge. Efter en tre måneder vil der være rod på mange af stiklingerne, hvis de stilles lidt beskyttet, kan de fint klare vinteren frem til foråret.

Mange af vore klippede kugler, kegler, firkanter og hække er startet op fra vore egne stiklinger - indrømmet, det er et langtidsprojekt og man kan da heldigvis også vælge at købe dem i planteskolen i en hvis størrelse. Men det er nu hyggeligt at omgås planter man har "kendt" helt fra stikling af.

Al formklipning bygger på langskuddenes evne til igen at vokse ud med flere skud, efter de er afkortet. Når man hvert år beskærer skud, og der vokser nye ud, vil planten blive tættere og tættere med velbevaret grønt.

Kommentarer

30.06.2014 21:06

Jørn

Hej Tove
Du har ret. Jeg må vist til at tage mig sammen. Jeg er tilbøjelig til at bruge kræfterne på min blog `Havetid`
Vh. Jørn

30.06.2014 19:25

tove hongslo

Hei! Savner noen nye bilder fra din vakre have i 2014 . Mvh Tove

28.07.2013 10:51

Jørn

Hej Sara
Det er vanskelig at sætte tid på, idet kuglerne i hjørnerne i den i midten var etableret, da jeg anlagde den lille barokhave.
Vh. Jørn

27.07.2013 23:41

Sara

Hvor er den bare fin den lille barokhave. Hvor lang tid tager det fra man planter buskbom til man kan forvente det har højde og form som dette? Mvh Sara