Havens grønhed
færdes i grønne haverum virker beroligende på sjælen eller sindet - eller hvor det nu er, at det gør godt. Der er i de senere år skabt terapihaver, hvor mennesker, som syge af stress, udbrændthed og depression kan blive helbredt for deres lidelser.
Vi havefolk, der har mange havesæsoner bag os, har for længe siden erkendt, at det er godt for den menneskelige psyke, at opholde sig i haven, hvor det er den grønne farve, der dominerer. Havens største betydning for mennesker er nok det rekreative. Det at holde fri, blot at være til stede uden mål og med - opleve en væren i havens grønne rum kan være en lise for sjælen.
Kierkegård siger i et af sin skrifter: "Lediggang som sådan er ingenlunde roden til alt ondt - tvært imod - det er en sand guddommelig tilstand, når man blot ikke keder sig".
For egen regning vil jeg tilføje, at om man så skulle kede sig, så er det vel ikke så farligt.
Personligt har jeg mange gange erfaret, at det er i perioder med lidt kedsomhed at man pludselig får ideer, der sætter fantasien og de kreative tanker i gang. Måske er det i virkeligheden det at få lov at være kreativ, der er havens største betydning. I en tid, hvor alt købes færdigt, har vi nok stadig behov for at have områder, hvor man selv kan sætte sit præg - netop i haven kan den enkelte være sin egen designer og slippe kreativiteten løs. En af de største glæder i tilværelsen er nok, at få lov til at skabe noget med sine hænder.
Vitaminer til sindet
Ved sin færden rundt i haven kan man opleve, at komme fra en tæt vegetation til noget mere åbent. Karakterforskellen gør turen mere levende og de forskellige klippede strukturer træder mere frem her ude i lyset, som giver dem form og fylde.
Jeg stødte en gang på en maler, der havde en hel anden opfattelse af al sommerens grønhed. Han omtalte det som "det grønne helvede", hvor det næsten ikke var muligt for ham at male. Ligegyldigt hvor han befandt sig i naturen var det grønt og grønt og grønt. "Nej", sagde han, "må jeg så bede om vinteren med dens langt finere farveskalaer, hvor man kan skildre de nøgne træer og landskabet i de mange brunlige, grålige og blåviolette farvetoner.
I 1920´erne og 30´erne var der ligefrem en lille gruppe malere herhjemme, der nedtonede koloritten og dyrkede nærmest fraværet af farver i deres billeder. Det skete som en reaktion mod modernismens farveeksplosion. De blev kaldet mørkemalerne. Betegnelsen refererer til malere omkring sammenslutningen Corner og omfattede f.eks. Lauritz Hartz, Erik Raadal, Karl Bovin Erik Ejstrup og Niels Lergaard, der i meget mørke billeder udstillede deres personskildringer og landskaber.
Men jeg vil nu sige, hver ting til sin tid. Og lige nu handler det om at omgive sig med alle de tindrende og strålende farver i haven - alle de grønne farvetoner og suge dem til sig som vitaminer til sindet. Vinterens grå og brune toner og det dæmpede lys skal nok indfinde sig, og da gælder det om at have noget at stå imod med.
Jeg må da erkende, at vinteren rummer sin egen poesi, men derom senere.
Seneste kommentarer
Hej Karin. I skal være velkommen i næste uge, hvad med tirsdag?
Vh. Inger og Jørn
Hej begge to
Vil høre om vi måtte komme forbi og se jeres smukke have som vi har hørt og læst om
Vi kommer fra Ærø og er på besøg hos min datter i Silkeborg fra tirs næste uge
Vh
Karin
Hej Elin. Vi har kun åben på ganske bestemte dage om året, og der er først åbent igen i 2023. Vh. Jørn
Kan vi stadig komme forbi selvom vi kommer ind i september?