Fra vores siddeplads i urtehaven nyder vi roen og alle de mange sanseindtryk.

Lys, luft og atmosfære i urtehaven

Æstetiske overvejelser hedder det vist når det handler om  skønhed - om noget der skal være pænt. Det lærte jeg i hvert tilfælde som malerlærling på teknisk skole for mange år siden. Det gjaldt for al håndværk, kunst, kunsthåndværk og herunder naturligvis også havekunsten. For helt ærligt, så er det vel det, det hele handler om, når vi taler om prydhaven, men hvorfor ikke også når det gælder nyttehaven. Hvorfor ikke også gøre det pænt der - ja, ligefrem romantisk?
 
I vores køkkenhave eller urtehaven som vi kalder den, leger vi lidt med tingene. Egentlig er vi der inspireret af den engelske urtehave - en såkaldet "portage" med den charmerende blanding af grønsager og blomster.

Urtehaven i højbede

For mange år siden byggede vi urtehaven op i fire højbede, der blev udført i saltimprægneret træ. Det er nok 20 år siden og det holder fint den dag i dag. Blot har træet fået en begroning af grønalger, hvilket jeg synes farvemæssigt falder godt sammen med helheden.

Urtehaven i kvadrater

Et år eksperimenterede vi f.eks. med salat og tagetes skiftevis i kvadrater - udlukkende for skønhedens skyld.

Rød og grøn salat

Et andet år handlede det igen om salaten, men nu i en rød og grøn sammensætning adskildt med den grågrønne cypresurt, der med sin lidt neutrale virkning klædte det rødgrønne.Ind i mellem blev plantet den hvide stolt kavaler og nu ventede vi blot på, at den skulle vokse op og blomstre - så ville det da være fuldkomment.

Stolt kavaler blev for lange

Imidlertid blev de stolte kavalerer alt for store og dominerende i den sammensætning. Og vi sagde bare pyt med det, så var det jo prøvet. For i virkeligheden handler det at opholde sig i urtehaven om sanseoplevelser, hvor vi nyder helheden fra vore siddepladser i baggrunden.

Velkommen til vores hjemmeside

Urtehaven med dens blanding af blomster og krydderurter rummer en hvis skønhed og poesi, der taler til sindet og modvirker stress og anden dårligdom.

Bronzefennikel

Bronzefennikel er en smuk skærmplante. Vi har den både i urtehaven og flere steder i staudebedene, Den kan anvendes til det samme som almindelig fennikel, hvor både blade og stilke bruges finthakkede over supper, kogte grøntsager, i salater, til fisk og i fiskesause.

Morgenfruen i al sin skønhed

Morgenfruen er selvskrevet i urtehaven, ses her sammen med lavendel og hvid purpursolhat. Morgenfruen regnes nok ikke rigtigt blandt mange plantesamlere. Den er for nem og almindelig - sår sig selv og kommer igen år efter år. Et gammel dansk ordsprog siger: Det som er sjældent og kommer langt fra er dyrt - det som koster intet, agtes intet. Men morgenfruen er en skønhed, der fortjener sin plads i vores urtehave.