På disse hylder placerer vi småting, som ellers ville drukne i havens frodighed.

Samling på tingene.

For en del år siden udførte jeg dette stativ i teaktræ ved vores terrasse. Teaktræ er jo fra naturens hånd gjort modstandsdygtig mod vejrliget, idet det indeholder en bevarende olie. Teaktræ kan derfor anvendes ubeskyttet og kan over tid opnå en smuk grå farve under påvirkning af lysets ultraviolette stråler.

Stativet har imidlertid stået i så mange år, at det har antaget en grågrønlig patina (grønalger), som vi egentlig godt kan lide, fordi det derved harmonerer smukt med havens mange andre grønne nuancer.

På hylderne samler vi bl.a. nogle af vore små træer i potter,
dels fordi de tager sig bedre ud når de bliver løftet lidt op og dels husker vi at få dem vandet, når de står samlet her.

I vinterhalvåret

Om vinteren bliver de små træer stillet ind mod husmuren for at beskytte dem mod kulde og blæst. Og da er der servering for fuglene på et par af hylderne. Vi sidder inden døre og glæder os over alt det liv fuglene giver i vinterhaven.

En krum plante.

Til havens nips hører vist også denne formklippede lille plante. Planten er oprindelig en ranke af Lonicera nutida "Elegant", myrtegedeblad. Den klippes jævnligt med en lille saks og fremstår som en lille blød skulptur mod en hård og kantet sten.

Velkommen til vores hjemmeside

Vi har en svaghed for små olivenkander som vi bruger som "havepynt". Vi har samlet dem på rejser til Provence. Kandernes enkle, rustikke karakter harmonerer godt med havens sten og planter - synes vi.

Sten med huller

Ved stranden går vi nogen gange på jagt efter flintesten med huller. Når vi finder sten med hul helt igennem, er det jo oplagt at plante husløg i dem.

Hule sten.

Vi er også heldige at finde flintesten, som blot er hule, så de kan rumme lidt vand når det regner. Dels giver det lidt liv og variation i pigstensbelægningen og dels er fugle og bier glade for at finde en tår vand.

Toppen i baggrunden af granit er en såkaldt løber, et stykke værktøj anvendt i det gamle malerfag - ikke til at male med, men til fremstilling af maling. Når man på værkstedet i gamle dage skulle fremstille en oliemaling havde man en stor, flad sten liggende på bordet, hvorpå man blandede pigment og bindemiddel og for at rive det fint sammen kørte man med cirkulære bevægelser gennem massen med løberen. Den stod på værkstedet, hvor jeg lærte malerfaget og jeg fik den af mester, da jeg blev udlært - og nu står den altså her som en lille haveskulptur.

Trærødder

Også trærødder er velegnede og smukke til at beplante med de nøjsomme husløg.

Bonsai

Med til havens småting hører vel også dette lille træ i sin skål. "Træet" er en frøplante af Cotoneaster bullatus fundet blandt alle de mange andre frøplanter, der dukker op i haven i løbet af en sommer. Den har en dekorativ vækst, er vindfør og hårdfør - kort sagt lige til at bruge som bonsia - og her står den så i sin lille skål, der udgør et minilandskab sammen med en lille sten fundet på Kreta, en lille Saxifraga i bunden sammen med lidt småral, der afslutter det lidt tørre landskab.

Minilandskab

Endnu et minilandskab. Her er plantet nogle af de helt små alpine planter, der er så sjove at have, men så vanskelige at bevare. Det er utrolig mange af den slags planter jeg har forsøgt mig med gennem årene, men uden det store held. Problemet er vore fugtige vintre der resulterer i at planterne dør. Kardinalpunktet er planternes rodhals, der skal holdes tør. Derfor skal der være masser af dræn. Af alpinfolk har jeg lært, hvor vigtigt det er med drænet, masser af sten i bunden derpå jord og så et godt lag sand, som planterne faktisk skal gro i og hvorved rodhalsen holdes tør gennem vinteren.

En ny jernkrukke.

I Testrup gamle Smedje med den spændende butik og helt vidunderlige have fandt vi os endnu en jernkrukke. Krukken er helt nyfremstillet og er patineret som om den er ved at ruste. Men den vil på længere sigt komme til at ruste naturligt nu, hvor den udsættes for luftens ilt og fugtighed - så den vil simpelthen blive smukkere og smukkere som tiden går. Straks jeg så den, havde jeg allerede placeret den i tankerne derhjemme i haven. Og det viste sig at holde stik da vi hjembragte den og stillede den ind i udkanten af et hostabed, hvor den blev beplantet med nogle margeritter, der står og lyser lidt op.

Haver repræsenterer ofte drømme og i vores have kan vi godt lide de små romantiske islæt. Her mellem sten og planter finder vi at krukken harmonerer med omgivelserne og bringer tankerne hen på romantikkens haver til den ro og afslappelse som svundne tiders haver kunne bibringe mennesker.

Fugl i bur.

Fuglen her ligner vel nærmest en solsort. Den står sommeren igennem og kigger ud af sit bur, hvor lågen står åben. Metalfuglen var hvid da vi købte den, men en gang sort maling har netop givet den lighed med en solsorte han. Vi holder meget af solsorten i vores have, dens smukke sang er en dejlig underlægningsmusik til haveoplevelserne. Men en gang imellem har vi godt nok været hidsig på den og kaldt den et skadedyr. Det er når den i sin søgen efter regnorme kommer op i stenbedene og skraber rundt, så de små nyplantede alpinplanter ryger ud til alle sider.

Opstilling.

Også en form for nips, nemlig i al sin enkelthed en krukke, hvori der er sat en salgs kongekrone beplantet med en vedben, der er ført opad "ribberne", i midten en delvis forgyldt kugle og lidt runde sten. Det hele opstillet på en piedestal, fordi vi fandt, at det kunne se pænt ud.

Velkommen til vores hjemmeside

Endnu et par stenfigurer. Den til venstre skal forstille en champignon, skaftet består af en "løber" fra det gamle malerfag, hvortil en flad og afrundet sten øverst, gør figuren færdig.
Til højre har jeg vist haft en kværnsten til formaling af korn i tankerne. Disse gamle brugsgenstande fra stenalderen er jo fascinerende og det kunne være sjovt at finde en rigtig fra tiden. Denne er blot noget, der skal ligne.

På turen rundt i haven får jeg øje på kanden i bedet. Jeg bør vel ikke blive overrasket, for jeg har jo selv placeret den lige netop her og har vel ment, at det kunne se pænt ud. Kandens form er dejlig rund - sådan lidt tykmavet og hyggelig. Når det regner, bliver den nogen gange fyldt op og så står det jo som en ressource af det dyrebare vand, der kan komme de nærmeste planter til gode.

Når jeg kigger på dette lille udsnit af haven, bliver jeg helt glad for den runde bløde form i kanden op mod den hårde, kantede sten. Det runde og bløde fortsætter i den lille klippede buksbom i forgrunden. Den lille blå, strittende græs har en helt anden karakter - mere let og luftig i den bund af ral som vi har hentet hjem fra stranden. I nederste venstre hjørne igen noget blødt, nemlig en gruppe af de grå kugleflint, der også er fundet ved stranden.

På den måde er en have vel bygget op - detalje efter detalje - som efterhånden danner hele bede, der igen bliver til større og større helheder, intil man står over for én stor grøn, sammenhængende organisme, der kaldes en have.