Samling på tingene.
Stativet har imidlertid stået i så mange år, at det har antaget en grågrønlig patina (grønalger), som vi egentlig godt kan lide, fordi det derved harmonerer smukt med havens mange andre grønne nuancer.
På hylderne samler vi bl.a. nogle af vore små træer i potter,
dels fordi de tager sig bedre ud når de bliver løftet lidt op og dels husker vi at få dem vandet, når de står samlet her.
Hule sten.
Toppen i baggrunden af granit er en såkaldt løber, et stykke værktøj anvendt i det gamle malerfag - ikke til at male med, men til fremstilling af maling. Når man på værkstedet i gamle dage skulle fremstille en oliemaling havde man en stor, flad sten liggende på bordet, hvorpå man blandede pigment og bindemiddel og for at rive det fint sammen kørte man med cirkulære bevægelser gennem massen med løberen. Den stod på værkstedet, hvor jeg lærte malerfaget og jeg fik den af mester, da jeg blev udlært - og nu står den altså her som en lille haveskulptur.
Bonsai
Med til havens småting hører vel også dette lille træ i sin skål. "Træet" er en frøplante af Cotoneaster bullatus fundet blandt alle de mange andre frøplanter, der dukker op i haven i løbet af en sommer. Den har en dekorativ vækst, er vindfør og hårdfør - kort sagt lige til at bruge som bonsia - og her står den så i sin lille skål, der udgør et minilandskab sammen med en lille sten fundet på Kreta, en lille Saxifraga i bunden sammen med lidt småral, der afslutter det lidt tørre landskab.
Minilandskab
Endnu et minilandskab. Her er plantet nogle af de helt små alpine planter, der er så sjove at have, men så vanskelige at bevare. Det er utrolig mange af den slags planter jeg har forsøgt mig med gennem årene, men uden det store held. Problemet er vore fugtige vintre der resulterer i at planterne dør. Kardinalpunktet er planternes rodhals, der skal holdes tør. Derfor skal der være masser af dræn. Af alpinfolk har jeg lært, hvor vigtigt det er med drænet, masser af sten i bunden derpå jord og så et godt lag sand, som planterne faktisk skal gro i og hvorved rodhalsen holdes tør gennem vinteren.
En ny jernkrukke.
Haver repræsenterer ofte drømme og i vores have kan vi godt lide de små romantiske islæt. Her mellem sten og planter finder vi at krukken harmonerer med omgivelserne og bringer tankerne hen på romantikkens haver til den ro og afslappelse som svundne tiders haver kunne bibringe mennesker.
Fugl i bur.
Velkommen til vores hjemmeside
Endnu et par stenfigurer. Den til venstre skal forstille en champignon, skaftet består af en "løber" fra det gamle malerfag, hvortil en flad og afrundet sten øverst, gør figuren færdig.
Til højre har jeg vist haft en kværnsten til formaling af korn i tankerne. Disse gamle brugsgenstande fra stenalderen er jo fascinerende og det kunne være sjovt at finde en rigtig fra tiden. Denne er blot noget, der skal ligne.
Når jeg kigger på dette lille udsnit af haven, bliver jeg helt glad for den runde bløde form i kanden op mod den hårde, kantede sten. Det runde og bløde fortsætter i den lille klippede buksbom i forgrunden. Den lille blå, strittende græs har en helt anden karakter - mere let og luftig i den bund af ral som vi har hentet hjem fra stranden. I nederste venstre hjørne igen noget blødt, nemlig en gruppe af de grå kugleflint, der også er fundet ved stranden.
På den måde er en have vel bygget op - detalje efter detalje - som efterhånden danner hele bede, der igen bliver til større og større helheder, intil man står over for én stor grøn, sammenhængende organisme, der kaldes en have.
Seneste kommentarer
Hej Karin. I skal være velkommen i næste uge, hvad med tirsdag?
Vh. Inger og Jørn
Hej begge to
Vil høre om vi måtte komme forbi og se jeres smukke have som vi har hørt og læst om
Vi kommer fra Ærø og er på besøg hos min datter i Silkeborg fra tirs næste uge
Vh
Karin
Hej Elin. Vi har kun åben på ganske bestemte dage om året, og der er først åbent igen i 2023. Vh. Jørn
Kan vi stadig komme forbi selvom vi kommer ind i september?