Forskellige detaljer sættes sammen og bliver til helheder. Den klippede buksbom i sin balje har en del år på bagen. Den bibringer bedet en hvis fasthed og struktur op mod bladene af stauden sølvlys til venstre og skjoldblad til højre. Tilsammen giver det udtryk for den frodighed, som vi så godt kan lide.
Drømmen om en have.
Andre drømme og forestillinger om haven kan have sit udspring i den mængde af billedmateriale, man møder i medierne, eller fra haver man ser i virkeligheden - f.eks. besøg i åbne haver.
Det lader sig nok ikke gøre at realisere disse mere eller mindre diffuse drømmebilleder og alle de mange ideer og detaljer i én og samme have. Og haven er nok heller ikke noget entydigt begreb livet igennem.
Ukrudt.
Ukrudt kan vel defineres som al uønsket vækst. Og det er altså ikke lige belejliget, alle de steder violen spreder sine frø. Jeg har oplevet at få et stort stenbed oversået med violer og det var altså bare for meget - og kostede adskellige timers lugning, før der kunne plantes andre vækster i bedet.
Prydløg
Urtehaven igen.
Endnu et kig ud over urtehaven. Hvert forår forsøger vi at lave en ny udformning. Det er et spændende og kreativt projekt - helt uden regler - men alligevel handler det om at skabe noget malerisk.
Bagerst i billedet ses bord og stole, hvorfra vi hen over sommeren sidder og henter vitaminer til sjælen.
Tilfældighedernes spil
Vi har valgt at opfatte det som en god idé. Her i maj måned, hvor der ikke er så meget andet som blomstrer i staudebedet står den nu med sine hvide blomster i store skærme og findelte lysegrønne, dunede og næsten bregneagtige blade.
Ramsløg
Bag dem ses en brogetbladet skvalderkål. Jeg havde hørt, at den var mindre aggressiv end den almindelige, men efter en sommer i "fri dressur" fik jeg den skyndsomt gravet op og plantet i en stor krukke, hvor jeg nu kan styre den. Den er jo smuk og står jo ligeledes og lyser op i bunden af bedet.
Et lille bed i terrassen.
Bedet har gennem årene antaget forskelligt udseende, men sådan ser det altså ud her i sommeren 2010. Bag de tre krukker ses et lille nyplantet hjertetræ med hængende grene. foran bænken står en lille Taxus baccata "Cristata" med nogle dekorative forvredne grene. Der ses nogle buksbomkugler og i det fjerneste hjørne en buksbom, der er klippet søjleformet.
Ideen var at skabe et fredfyldt hjørne - sådan lidt klosterhaveagtig stemning som jeg i mange år har været fascineret af. - Indrømmet, vores have indeholder en del drømme og romantik. Det er noget af det, som stadig er drivkraften i meget af det vi foretager os derude.
En skæv eksistens.
Også blandt mennesker kan skæve eksistenser ofte være de mest interessante. Umiddelbart søger man nok de mest harmoniske når der skal vælges, men når man så skal finde det specielle, det arkitektoniske mest spændende, som har karakter - ja, så falder valget vist ofte på det skæve.
Rusten støttepind
Oppe på bjerget.
Havens gudinde.
Leg med sten og planter.
Egentlig minder arrangementet mig om at stort stegefad med den mindre sten som stegen med "løgene" som gemyse.
Hængende plante ned over "bjergsiden".
Jeg sad i dag i et hjørne af haven, havde god tid og kiggede mig omkring og fik øje på en af de små detaljer der pludselig glæder og overrasker. Her i løbet af sommeren er en af stenbedsplanterne, Saxifraga boydii, begyndt at hænge ned over kanten på et af de hjemmestøbte trug. Jeg havde nok bemærket det før, men det var først i dag, at det rigtig stod mig klart, hvor smukt det egentlig ser ud. Siden på truget er med sin grove struktur næsten som en stejl bjergvæg og den hængende plante leder i fantasien mine tanker hen på legenden om Babylons hængende haver.
Formklippet lyng
Man kan mene, at det er noget pjank, der er for småt til at beskæftige sig med i sin have. Det er jo da også kommet på siden med "stort og småt". Men egentlig synes jeg, at det kan være den slags små detaljer, der er medvirkende til at gøre haven spændende og sådan en lille kasse har deuden den fordel ,at den hurtig kan flyttes til andre omgivelser, hvor den så indgår i nye sammenhænge og skaber forandring. Det er arkitentur i lille målestok - eller skulptur om man vil.
Udtynding i bedet.
Vi har haft den i mange år og jeg var glad for den med de fine små blade og havde ofte klippet i den for at styre den på det pågældende sted. Men trods det at den var en dværgsort, var den altså nu blevet for stor. Jeg forsøgte, at grave den forsigtigt op for at få en god rodklump med, for evt. at plante den i en krukke, men den gik ikke og den endte på komposten.
Mere lys og luft til de andre planter.
Næste problem er den gule græs til højre, som er en japansk Kakonegræs, Hakonechloa macra "Aureola". Jeg går og overvejer at finde en høj slank krukke og plante den op i, hvorved den jo kommer lidt op i højden. Jeg tror, at det kunne se smukt ud, at den på den måde blev løftet op og kunne falde lidt ud over krukkens kanter. Jeg fik ideen i Holland, hvor jeg så noget lignende - og jeg er indstillet på at prøve det.
Jeg kan godt se, at det er nogle latterlige små detaljer at delagtiggøre andre i, men det illustrerer meget godt måden vores have er bygget op og er blevet til på - og det er en vigtig del af havelegen, der betyder, at haven aldrig rigtig bliver færdig og dybest set, har det nok heller aldrig været meningen.
Det gule græs løftet op
- Nå, skal den stå der? - var Ingers første kommentar. Og vi skal måske lige vænne os til den høje krukke - måske skal vi have plantet lidt foran til at "tage lidt af højden", så den falder mere ind i helheden.
Hvis vi på længere sigt ikke synes om placeringen, er det jo ikke værre, end at jeg ret hurtig kan lave det om og eventuelt flytte krukken til et andet sted. Det vigtigste i vores have er at få ideerne prøvet af, det er en betydningsfuld del af havelegen.
Forsøg
Rødt med sort baggrund
Genfødsel
Jeg kom til at tænke på Martin A. Hansen`s værk Orm og tyr, som jeg læste for mange år siden. Heri fortalte han om sådanne træer ude i skoven, der danner åbninger mellem to stammer, og kunne minde om et moderskød.
Han fortalte videre, at når man i gamle dage havde små børn, som var syge, vanskabte eller på anden måde belastede, gik man ud i skoven og trak barnet gennem en af disse åbninger i træet, hvorved man håbede, at en sådan "ny fødsel" kunne virke helbredende på barnet.
En hedelyng kom ind i haven
Flere steder i klynerne er der dukket hedelyng op fra frø, der har ligget gemt i tørveblokkene og nu er blevet til store kraftige planter. De er altså en hilsen fra hedens natur et eller andet ukendt sted - måske Sverige, Polen eller Baltikum.
Fuglebade afspejler himlen
Vi har mange fuglebade placeret rundt om i bedene fordi de ud over at glæde fuglene, også har en flot effekt, der giver liv mellem planterne, når vandet spejler himlen.
jørn
Hej Lise.
Tak for din hilsen, der glæder os meget.
Lise
Dejlig gennemgang af en vidunderlig have med en passioneret gartner. Vi har været i haven flere gange, og har hver gang glædet os over besøget.
nikolaj møller jensen.
hej farfar. jeg syndes din have er flodt men den er ikke serlig god serlig god til at spile fodbold i
Kirsten
Hej Inger og Jørn.
fantastisk inspirerende sider, der giver en lyst til at aflægge denne spændende havet et besøg.
Kirsten Holm Augustinussen født Larsen.