Ranke prydløg og Valmuesøster, Meconopsis cambrica er et komplementært par - ikke blot farvemæssigt, men også strukturelt. Prydløgene virker som små skulpturer, hvor valmuesøster mere er som vild og flagrende poesi.

Etageprimula

Primula japonica er en etageprimula, der er hjemmehørende i Japan. Den blomstrer i juni-juli og vil gerne have en fugtig og humusrig jord i halvskygge. Rosetterne bliver under gunstige forhold 25 cm høj og blomsterne kan nå 40-50 cm. Jeg samler lidt af frøene i sensommeren og sår dem allerede i januar, hvorefter bakkerne straks stilles ud på friland, idet frøene skal udsættes for frost for at kunne spire.

Jeg glæder mig over dem hvert år i juni, hvor den røde farve står og gløder mellem de andre planter derinde i skovbundsbedet. Den markerer sig således smukt og kommer op i 4-6 etager. Primula japonica skal som andre primula deles hvert andet til tredie år for at forny sig og husker man det kan man jo få rigtig mange af dem.

Kinesisk træpæon

Det er 5-6 år siden jeg plantede en træpæon ved navn Zhi Hong. Den blomstrer i juni med smukke røde blomster - det ved jeg nu, for den blomstrede netop i år for første gang og med tre blomster. Man kan sige, at det er længe at vente, men jeg synes nu, at den var værd at vente på.

Træpæon i regn

Jeg ved såmænd ikke, hvornår den er smukkest - om det er når den er i knop eller som fuld udsprunget og så oven i købet i regnvejr.

Busken og træet

Et foto med dyb skygge i baggrunden, hvorved væksterne i forgrunden opnår en lysende effekt. De hvide blomster nederst i billedet er Rhododendron "Cunningham´s White", der var blevet lidt løs i væksten, hvorfor jeg for en tre år siden klippede den kraftigt ned. Nu er den skudt kraftigt op igen og med rig blomstring. Cunningham´s White" er en af de nemmeste rhododendron, hvad jordbund angår.

Træet med det gulgrønne løv er en Acer shirasawanum "Aureum" som jeg flyttede hertil fra forhaven i efteråret. Et stort fyrretræ var blevet fældet, hvorved den lille Acer pludselig fik for megen sol, hvilket gav sig udtryk i brune spidser på de lidt sarte blade.

Maj-Gøgeurt

Vi fik den foræret af en god havebekendt - Dactylorhiza majalis hedder den på latin og på dansk Maj-Gøgeurt. Vi har vel haft den i 6-7 år og den har blomstret hvert år og den bliver kraftigere og mere rigtblomstrende år for år. Den er plantet i "Klosterbedet" blandt andre lavtvoksende planter og blomstrer i maj-juni, hvor den virkelig markerer sig med de smukke purpurfarvede blomster og de plettede blade. Jeg håber, at den vil så sig i bedet, så vi kan få rigtig mange af dem.

Japansk snebolle.

Viburnum P Watanabe, Japansk snebolle, hedder den. Vi anskaffede den lille, langsomt voksende, knap meterhøje, opstammede busk for et år siden. Den blomstrer med sine hvide skærme fra sent forår til langt ind i efteråret. Det bliver aldrig nogen stor sag og er da også placeret i forbindelse med vores gruppe af granittrug, hvor den netop ikke må dominere for meget.

Efterårsfarve

Her 1. november 2010 har vi endnu ikke haft nattefrost. Så den japanske snebolle blomstrer videre - bladene har fået en flot rød efterårsfarve og den er blevet lidt mere omfangsrig, men det er der jo råd for. Jeg vil nu vente til foråret med at studse den.

Hjertegræs.

Mange prydgræsser er meget smukke når de blomstrer. Her er det Almindelig Hjertegræs, Briza media, aksene fremkommer i juni-juli og egner sig til tørrede buketter. Den har været anvendt som haveplante siden det 15.-16. århundrede og er som et brus af skønhed når cameraet fanger det på en mørk baggrund.

Kæmpeslør.

Kæmpeslør, Crampe, cordifolia er en af vores blomsterhaves flotteste planter når den i juni let når op over 2 m. højde. De små hvide og stærkt duftende blomster tiltrækker bier og svirrefluer i stort tal. Små, kuglerunde frøkapsler gør, at blomsterstanden er flot lang tid efter afblomstringen.

Høststenurt i juni.

Sedum ewersii, Høststenurt er en 10 cm. høj plante med nedliggende stængler tæt besat med med blågrå-grøn stængelomfattede blade, hvor den allerede er meget smuk i juni i al sin grønhed. I juli-august får den mørkrosa blomster i halvkugleformede kvaste.

Klatrehortensia.

Hydrangea anomale ssp. klatrehotensia kan ud over at klatre også bruges som en "svævende" plante hen over bedet.

Kranstop.

Den klippede hæk, der omgiver haven, Stephanandre incisa, Crispa, kranstop, har mange kvaliteter. I juni blomstrer den med små hvidliggrønne blomster, om efteråret farves de små, dybtfligede blade flot gyldne og om vinteren står den med smukke brune grene.

Constance Spry.

Inger ved en af sine  yndlingsroser, Constance Spry. Den er velduftende og tidligt blomstrende, allerede i slutningen af juni eller begyndelsen af juli blomstrer den. Desværre er den ikke remonterende, blomstrer altså kun den ene gang per sæson.
Den står her på terrassen i sin krukke og på et stativ. Efter blomstringen får rosen en mindre central placering i haven.

Constance Spry i nærbillede.

Constance Spry er en dame, der også tåler at blive betragtet tæt på, ja, faktisk bør man så tæt på, at man fornemmer hendes duft. Hun skal nydes her og nu i sin spinkle, forfinede skønhed, for om lidt er hun borte.

Coral Dawn.

En anden smuk rose er den 2-3 m. høje Coral Dawn. Den har coralrosa, fyldte og stærkt duftende blomster fra sidst i juni og spredt sommeren igennem. Den står i en træbalje mellem stauder lige oven for trappen til venstre og tager mod gæsterne.

Nærmest romantisk.

Billedet af rosen Tommelise i sin krukke omgivet af græsser og Geranium endressii "Rose Clair", Storkenæb, er vel indbegrebet af det man kan kalde for havens romantik.

Apotekerrosen igen.

Apotekerrosen, Rosa gallica "Officinalis", her i selskab med Katteurt, dukker troligt op i urtehaven hver sommer. Den har en meget smuk ren, lidt kølig rød farve, nærmest magenta - altså  mod purpurrød. Den er velduftende og spreder sig lidt ved udløbere så man kan få mange af den.

Comte de Chambord.

En klassisk rose med navnet Comte de Chambord, den blev allerede introduceret i 1860. Den har store, stærkt duftende blomster og er placeret i et staudebed. For at løse problemet med rosernes manglende lyst til at have sine rødder sammen med staudernes, har vi plantet dem i træbaljer, hvor de således kan have jorden for sig selv. Samtidig med bliver de hævet lidt i forhold til stauderne, da denne rose ikke er så høj (120 cm.).

Blomsterne i forgrunden er Geranium endressii "Rose Clair"

Bonica.

Rosen Bonica har vi dyrket i mange år. Vi begyndte med et enkelt eksemplar, hvorefter jeg lavede en masse stiklinger, så de nu står på egen rod, hvorved vi undgår vildskud. Bonice er en knap meterhøj buketrose eller lille buskrose med frodig vækst, blomstrer med mange, ret små, halvfyldte lysrosa blomster. Der er plukket mange buketter af dem gennem årene. Der er plantet mange eksemplarer af den i et af forhavens kvadratiske bede, hvor den er omgivet af lavendel, der jo er den klassiske løsning.

Nærbillede af Bonica

Så smuk tager Bonica sig ud. Man bør komme tæt på for at nyde dens duft af let vildrose.

Rosa New Dawn

Rosen New Davn er en kraftig klatrerose som vi har haft på sydgavlen af huset i gennem mange år. Den blomstrer fra sidst i juni med mange, duftende, sartrosa til næsten hvide, let fyldte blomster i klaser.

Tæt på New Dawn.

Også New Dawn bør vises i nærbillede.

Klokkeblomst

Vi har mange forskellige Campanula i haven. Denne Campanula persicifolia "Alba", Smalbladet Klokke, findes også i blå. De er alle meget smukke og virker meget eventyrlige og poetiske på mig. I 1943/44 var der en tegneserie i Familie-Journalen, der gjorde stor indtryk. Selve serien hed Bamse og Dukkelise på eventyr og en episode, der strakte sig over mange numre handlede om alfer og elverpiger og de var alle klædte i klokkeblomster både som huer og skørter, gik med lanser og tryllestave og der udspillede sig et drama mellem det gode og det onde. I fortællingen indgik et stort persongalleri med selveste Elverkongen i spidsen, men også verdenshjørnerne med nordenvinden, søndenvinden osv., det talte alt sammen utrolig meget til et barnesind. Jeg var den gang 6 år og havde vel endnu ikke lært at læse, men billederne i sig selv åbnede op til en fantasiverden, der satte sig i barnesindet og jeg tænker den dag i dag tilbage på det som en meget dejligt og positiv oplevelse. Jeg er overbevist om, at oplevelsen fra dengang gør, at jeg i dag har en forkærlighed for klokkeblomsterne derude i haven.

Rosen Heidelberg.

Rosen Heidelberg har stået på østsiden af huset gennem mange år, er stadig smuk og fordig, selv om der nok er kommet sorter, der overgår den i sundhed og blomsterrigdom.

Lugning.

Inger i gang med at luge ukrudt i blomsterbedene. Det er jo et nyttigt og nødvendigt arbejde som hun heldigvis også finder meningsfyldt.

Aktivitet

Igen er Inger ude med saksen, om et øjeblik ryger hovederne på den hvide pæon, der nu er ved at afblomstre.

En artemisia.

Nå ja, en egentlig blomst er vel så meget sagt, når der er tale om Artemisia schmidtiana "Nana", for selve blomstringen er der ikke så megen stads ved, men så en smuk plante da, der med sine krybende, 20cm. høje stængler er en god bunddækkeplante i f.eks. stenbed, hvor den kan dække store flader med de sølvgrå blade.

Fingerbøl.

Digitalis purpurea, fingerbøl er en af de blomster, der kan forlene haven med lidt natur og vildskab. Den sår sig flittigt, hvis den får lov og kan således dukke op på de mest uventede steder. Og her i haven får de ofte lov til at være medbestemmende i øvrigt sammen med kongelys, der opfører sig på samme måde. Vi er dog begyndt på at fjerne frøene før de spredes, hvorved planten klarer en ny sæson. Planten er ellers toårig, det vil sige at den det første år blot er en roset og først det andet år blomstrer i lilla eller lyslilla farver. Findes også i Digitalis purpurea "Alba" som på billedet her. Fingerbøl trives både i fuld sol eller halvskygge.

Akelejefrøstjerne.

Thalictrum aquilefolium, Akelejefrøstjerne findes i en lillarosa og en hvid type. De blomstrer i juni med deres lette, pensellignende blomster. De har let ved at så sig og dukker derfor op på forskellige steder, der næsten altid er acceptabelt. Har desværre også let til at få bladlus, der kan fjernes med vandstrålen fra slangen.

Raubritter

Når rosen Raubritter blomstrer midt i juli, er det højsommer. Skulle jeg vælge mig en yndlingsrose, må det blive den. Den er noget af det smukkeste jeg ved med sine fine runde blomster og sin lette duft. Også den hører til de historiske roser og må sammen med Constance Spry nærmest betragtes som en aristokrat, hvor man må holde sig til, når de blomstrer den afmålte, ene gang på en sommer.

Vi har den til at vokse i et jernstativ, hvor den bliver klippet  til i foråret, så den nærmest er lidt søjleagtig. Jeg fjerner  en gang imellem et par af de ældste og tykkeste grene for neden så der til stadighed er nyvækst. Og så skal den som alle andre roser vandes regelmæssigt og have næring for at yde sit yppigste.

Nærbillede af Raubritter.

Så smuk er den, når den blomstrer. Den har nok stået i sit stativ gennem 18 år og blomstret trofast hvert år, men remonterer altså ikke.

Stokrose.

Ved Ebeltoft Rådhus så vi en stokrose med en meget fin gul farve. Vi tog lidt frø af den for at så den i haven. Men stokrosen er desværre ikke frøkonstant - den blev i stedet til en laksefarvet, som jo også er meget smuk.

Rosa Pas de Deux.

Pas de Deux hedder denne honninggule rose med halvfyldte blomster. Den er rigtblomstrende med friskt grønt og skindende løv. Vi har plantet den op af vores sydbøg, hvor den får tilpas megen sol. Blomsterne er velduftende og med navnet hentydes til balletten og umiddelbart kommer man til at tænke på Tschaikovskys Svanesøen. Pas de Deux er det flotte spring, man er i stand til at udføre med hjælp fra sin partner.

Blomsterne er gule i udspringet og bliver herefter meget hvidgule. Netop disse hvidgule blomster kan minde om danserinders hvide tylskørter som hos maleren Degas` danserinder.

En comtesse.

På turen rundt i haven kan man inde mellem træerne få øje på en klematis, der smyger sig op over en busk og viser sin lyslilla ynde. Navnet på damen - for det er en dame - er nemlig Comtesse De Bouchaud.

"Jolly Bee"

En meget livskraftig og rigtblomstrende Geranium med smukke blå blomster er "Jolly Bee", den blomstrer fra først i juni til sidst i august. Den har det med at slynge sine blomstrende stængler ind i naboplanterne, der her er en dværgblodblomme og en kristtorn.

Cypresurt.

Jeg holder rigtig meget af Santolina chamaecyparissus, Cypresurt. Ikke blomsterne, dem klipper jeg af, hvis de blomstrer - nej, det er selve løvet eller rettere dets sølvgrå farve, jeg så godt kan lide. Den er flot når man planter rigtig mange sammen, så de danner en stor flade, der farvemæssigt kan virke som en tåge - ja nærmest en drømmeagtig virkning.

Jeg lavede en mængde stiklinger af den i april måned, da jeg klippede de gamle lidt ned og jeg fik rod på rigtig mange af dem. Her i sensommeren planter jeg den ud på bedene og kan rigtig tillade mig at fråse med dem. Egentlig kan den minde lidt om lavendel, som også er en halvbusk. Men i modsætning til lavendel er den desværre ikke fuld hårdfør her hos os. Den kan overvintres på et beskyttet sted og overdækkes med lidt fiberdug når frosten sætter ind. Cypresurt tåler hård klipning og egner sig til formklipning.

Violfrøstjerne.

Thalictrum delavayi, Violfrøstjerne er en høj, slank plante med små, fin blade og et brus af blomster i juli-august. Jeg tog frø af den sidste efterår som jeg såede i maj og nu i midten af august har jeg plantet dem ud et sted i et af staudebedene, hvor vi gerne vil have en gruppe mere.

Georginer.

Vi har i denne sensommer købt en del dahlia. Vi har nok altid haft et lidt ambivalent forhold til disse blomster - dels kunne farverne være så voldsomme, at de var svære at indpasse i bedene og dels var der jo det med knoldene, der skulle graves op før frosten satte ind og skulle opbevares inde til næste forår. Men nu skulle det være. Vi har åben have ret sent i august 2011 og har således overvejet, hvad vi havde, som blomstrede ved den tid og da dukkede tanken om dahlia op. Vi er gået efter lidt lyse pastelfarver. På billedet står en sådan i sin potte og er forsøgsvis sat ind i et staudebed mellem alt mulig andet - og ærlig talt, det ser vel egentlig ret nydelig og opkvikkende ud.

Skærmlilje.

Denne Agapanthus, Skærmlilje på dansk, købte vi ret tidligt på forsommeren, hvor den allerede var i blomst. Den har blomstret meget righoldigt siden og mange af havens gæster har undrende spurg til, hvordan vi dog allerede havde fået den i blomst. Den var måske lidt kostbar, men når man betænker, hvor lang tid den allerede har blomstret og at vi forhåbentlig får den i blomst igen næste år, efter at have opbevaret den forsvarligt indendørs til vinter, er det vel ikke så ringe en investering.

Ærteblomster

Hvert forår sår vi Lathyrus og i år faldt valget på de hvide, men vigtigst af alt, de skal dufte. Her i august rammer duften os, hver gang vi går forbi. Jo flere blomster vi plukker jo flere kommer der til. Det gælder om at fjerne ærterne undtagen de sidste, som man jo passende kan gemmes som frø til næste forår.

Dansk ingefær.

I slutningen af sommeren kommer disse fine røde kolber frem. Det er blomsten af dansk ingefær. Planten dukker frem tidligt om foråret med grønne blade.

Vi har også italiensk ingefær, her er bladene mere dekorative med hvid tegninger på den grønne blade og den er også kommet med røde kolber for første gang i denne sommer (2010).

Høstanemone

Høstanemone, Anemone hupehensis "September Charm" lever meget godt op til sit tilnavn, den vejer op over bedet med sin charmerende rosa farve fra august til oktober. Den sætter pris på halvskygge og humusrig jord.

Kinesisk Sct. Hansurt

Sct. Hansurt, Sedum spectabili "Carmen" er bare én af de mange Sct. Hansurt, der findes. Her står den med sine rosa blomsterskærme og er velegnet i store flader, eller som her, blot et enkelt farveglimt på en lille plet i stenbedet.

Elfenbenstidsel

Navnet på denne lille undselige blomst er Elfenbenstidsel. Den har stået i et af vore stenbede gennem mange år og blomstrer flittigt i august. Den virker nærmest som en tørret, papiragtig blomst og stikker med sine ret lange torne og egentlig er den meget dekorativ, på sin egen "stille" måde. Jeg har ikke kunnet finde dens latinske navn eller nogen beskrivelse af den. Den tiltrækker bier og sommerfugle. Kan nogen mon hjælpe mig med en lidt mere dækkende beskrivelse?

Kommentarer

02.06.2016 10:31

jon

Hej Birthe jeg har købt en tommelise rose som jeg vil til at putte i en krukke - jeg håber du ved om den kan forblive i krukke eller om den skal i jorden til vinter?

02.06.2016 19:32

Jørn

Hej Jon. Her er ingen Birthe, så jeg svarer dig: Vi har også tommeliseroser i krukker og planter dem ud i haven om vinteren. Vh. Jørn

15.04.2013 22:22

Lars

Her om tidslen:
http://www.haveabc.dk/frontpage.aspx?id=14&type=20&dbid=884a8390-9eae-42aa-b88e-a59dd91706e8

Kunne man være heldig at få nogle frø?

15.04.2013 23:21

Jørn Møller Jensen

Den lille elfenbenstidsel er gået til. Den udeblev sidste sommer efter at have blomstret gennem mange år.
Vh. Jørn