Etageprimula
Jeg glæder mig over dem hvert år i juni, hvor den røde farve står og gløder mellem de andre planter derinde i skovbundsbedet. Den markerer sig således smukt og kommer op i 4-6 etager. Primula japonica skal som andre primula deles hvert andet til tredie år for at forny sig og husker man det kan man jo få rigtig mange af dem.
Busken og træet
Træet med det gulgrønne løv er en Acer shirasawanum "Aureum" som jeg flyttede hertil fra forhaven i efteråret. Et stort fyrretræ var blevet fældet, hvorved den lille Acer pludselig fik for megen sol, hvilket gav sig udtryk i brune spidser på de lidt sarte blade.
Maj-Gøgeurt
Japansk snebolle.
Viburnum P Watanabe, Japansk snebolle, hedder den. Vi anskaffede den lille, langsomt voksende, knap meterhøje, opstammede busk for et år siden. Den blomstrer med sine hvide skærme fra sent forår til langt ind i efteråret. Det bliver aldrig nogen stor sag og er da også placeret i forbindelse med vores gruppe af granittrug, hvor den netop ikke må dominere for meget.
Hjertegræs.
Kæmpeslør.
Constance Spry.
Den står her på terrassen i sin krukke og på et stativ. Efter blomstringen får rosen en mindre central placering i haven.
Apotekerrosen igen.
Comte de Chambord.
Blomsterne i forgrunden er Geranium endressii "Rose Clair"
Bonica.
Klokkeblomst
En artemisia.
Fingerbøl.
Akelejefrøstjerne.
Thalictrum aquilefolium, Akelejefrøstjerne findes i en lillarosa og en hvid type. De blomstrer i juni med deres lette, pensellignende blomster. De har let ved at så sig og dukker derfor op på forskellige steder, der næsten altid er acceptabelt. Har desværre også let til at få bladlus, der kan fjernes med vandstrålen fra slangen.
Raubritter
Vi har den til at vokse i et jernstativ, hvor den bliver klippet til i foråret, så den nærmest er lidt søjleagtig. Jeg fjerner en gang imellem et par af de ældste og tykkeste grene for neden så der til stadighed er nyvækst. Og så skal den som alle andre roser vandes regelmæssigt og have næring for at yde sit yppigste.
Rosa Pas de Deux.
Blomsterne er gule i udspringet og bliver herefter meget hvidgule. Netop disse hvidgule blomster kan minde om danserinders hvide tylskørter som hos maleren Degas` danserinder.
Cypresurt.
Jeg lavede en mængde stiklinger af den i april måned, da jeg klippede de gamle lidt ned og jeg fik rod på rigtig mange af dem. Her i sensommeren planter jeg den ud på bedene og kan rigtig tillade mig at fråse med dem. Egentlig kan den minde lidt om lavendel, som også er en halvbusk. Men i modsætning til lavendel er den desværre ikke fuld hårdfør her hos os. Den kan overvintres på et beskyttet sted og overdækkes med lidt fiberdug når frosten sætter ind. Cypresurt tåler hård klipning og egner sig til formklipning.
Violfrøstjerne.
Georginer.
Skærmlilje.
Denne Agapanthus, Skærmlilje på dansk, købte vi ret tidligt på forsommeren, hvor den allerede var i blomst. Den har blomstret meget righoldigt siden og mange af havens gæster har undrende spurg til, hvordan vi dog allerede havde fået den i blomst. Den var måske lidt kostbar, men når man betænker, hvor lang tid den allerede har blomstret og at vi forhåbentlig får den i blomst igen næste år, efter at have opbevaret den forsvarligt indendørs til vinter, er det vel ikke så ringe en investering.
Ærteblomster
Dansk ingefær.
Vi har også italiensk ingefær, her er bladene mere dekorative med hvid tegninger på den grønne blade og den er også kommet med røde kolber for første gang i denne sommer (2010).
jon
Hej Birthe jeg har købt en tommelise rose som jeg vil til at putte i en krukke - jeg håber du ved om den kan forblive i krukke eller om den skal i jorden til vinter?
Jørn
Hej Jon. Her er ingen Birthe, så jeg svarer dig: Vi har også tommeliseroser i krukker og planter dem ud i haven om vinteren. Vh. Jørn
Lars
Her om tidslen:
http://www.haveabc.dk/frontpage.aspx?id=14&type=20&dbid=884a8390-9eae-42aa-b88e-a59dd91706e8
Kunne man være heldig at få nogle frø?
Jørn Møller Jensen
Den lille elfenbenstidsel er gået til. Den udeblev sidste sommer efter at have blomstret gennem mange år.
Vh. Jørn