Havens træer er medvirkende til de arkitektoniske, rumlige virkninger der kan opstå. Træerne kan virke som det afsluttende loft, der fuldender det rumlige. Det lille træ med grågrønt løv er en pilebladet pære, dette er en "pendula", altså med nedhængende grene, hvorfor den er podet på en ret høj stamme. Man har vel mest træet for farvevirkningens skyld og det kaldes også for Nordens oliventræ.
Pilebladet pære.
Bonsai-agtig lærk.
Den står i en hjemmestøbt krukke og får hvert år nevet de nye skud så "skyerne" stadig holdes i form.
Denne lille Guldlærk, Pseudolarix amabelis ses her med sin efterårsfarve i midten af oktober. Den har ret lange nåle og er ret bred og uregelmæssig i væksten. Pseudolarix betyder uægte lærk og amabelis betyder yndig og det synes jeg også den er.
Den har stået, eller rettere ligget, i sin potte gennem mange år, for stammen kryber nærmest hen over et stykke lavasten fra vulkanen Etna.
En smal gran.
Hjertetræ.
Men så så vi C. japonicum "Pendulum" med nedhængende grene, en lidt mere sjælden form for hjertetræ og med stor ynde, der simpelt hen ikke var til at stå for. Vores eksemplar har kun stået i haven et år og må indtil videre have en kraftig støttestok for at holde sig oprejst, men vi glæder os til at det bliver størrer og kan gøre sig mere gældende blandt havens andre træer.
De tre krukker ved siden af er fra Portugal.
Kejsertræ.
Første gang jeg blev opmærksom på træet var gennem en artikel i Bo Bedre helt tilbage i begyndelsen af 70-erne om arkitekten Arne Jacobsens have. Jeg har altid haft stor beundring for Arne Jacobsen som arkitekt og designer og billederne fra hans have var meget inspirerende. Han havde skabt en meget personlig have med klarhed og overskuelighed under anvendelse af meget smalle takshække, der nærmest anvendtes som skærme, så man ikke kunne overskue haven på en gang. Funktionalismens arkitekter var jo inspireret af japansk byggestil og haven bar netop præg af dette, uden dog at førsøge på at efterligne japanske haver, men omskabte det til hans helt eget udtryk.
Annabella
Fløjshortensia.
Bornholmsk figen.
I de førrste år havde vi det i en krukke, så vi kunne tage det ind om vinteren, men efterhånden blev vi mere dristige og plantede det ud i urtehaven. Her står det godt beskyttet i læ for vinterstorme. Men efter denne vinter ( 2009/2010) var vi godt nok spændte på, om det havde overlevet. Vi kom langt hen på foråret, før det viste livstegn. Efter en dejlig varm sommer med passende væde, står det så flot som nogen sinde og har allerede sat frugter til næste års høst.
Jørn
Hej Jytte.
Din beskrivelse af den pågældende lærk tyder på, at det er et resultat af den tørre sommer. Der er nok ikke meget håb, men vent og se til foråret.
Jytte
En opstammet lærk, som er klippet kugleformet. Er blevet helt brun, nærmest tørre grene, kun lidt grøn i toppen. Hvad gør jeg?
Jørn
Nej Lis, desværre.
lis øvall
Min nabo har i en stor krukke et krøllet bøgetræ. dvs bladene er krøllede.
Når jeg søger efter et sådant, får jeg intet resultat .
Er der hjælp hos dig?
venlig hilsen
lis
Reidun
Sjovt at se alle de klippede/formede buske og træer. Har anskaffet to buksbom jeg skal i gang med; men er overrasket over at de gror SÅ langsomt. 5x5 cm pr år.