Havens træer er medvirkende til de arkitektoniske, rumlige virkninger der kan opstå. Træerne kan virke som det afsluttende loft, der fuldender det rumlige. Det lille træ med grågrønt løv er en pilebladet pære, dette er en "pendula", altså med nedhængende grene, hvorfor den er podet på en ret høj stamme. Man har vel mest træet for farvevirkningens skyld og det kaldes også for Nordens oliventræ.

Pilebladet pære.

Jeg er særlig glad for vores Pyrus salicifolia "Pendula", pilebladet pære. Det er to år siden vi plantede den og nu er grenene virkelig ved at fylde noget og er hængende, så det virker som et brus af kølig, sølv-grågrøn bladmasse som kontrast til den mørkegrønne søjletaks i forgrunden.

Bonsai-agtig lærk.

Jeg er så glad for vores lille lærk som jeg for mange år siden gravede op ude ved sommerhuset og tog med hjem i haven. Den havde stået under et trådhegn og hver gang den prøvede på at sætte top, blev den ødelagt. Efterhånden opgav den sit forehavende og erkendte, at den nok var sat i verden for at blive en bonsai.

Den står i en hjemmestøbt krukke og får hvert år nevet de nye skud så "skyerne" stadig holdes i form.

Denne lille Guldlærk, Pseudolarix amabelis ses her med sin efterårsfarve i midten af oktober. Den har ret lange nåle og er ret bred og uregelmæssig i væksten. Pseudolarix betyder uægte lærk og amabelis betyder yndig og det synes jeg også den er.

Den har stået, eller rettere ligget, i sin potte gennem mange år, for stammen kryber nærmest hen over et stykke lavasten fra vulkanen Etna.

En smal gran.

Den ser ikke ud af så meget endnu, men står og ser yndefuld ud i stenbedet med sine blågrønne nedadhængende grene. Den foretrækker fuld sol og veldrænet jord og er vist ret sjælden denne Picea engelmannii Lace. Faktisk ved jeg ikke så meget om den - jeg købte den fra en svensk planteskole på plantemarkedet i Den geografiske Have for tre år siden.

Koreakornel.

Cornus kousa var. chinensis, koreakornel er utrolig smuk når den blomstrer. Vi så den i blomst i Tivoli i København for mange år siden og var klar over, at sådan en måtte vi anskaffe os. Og nu glæder den os med sin rige blomstring hvert år i juni.

Hjertetræ.

Vi har i forvejen et almindelig hjertetræ, Cercidiphyllum japonicum, der har meget smukke blade. Det har gennem årene vokset sig temmelig stor, hvorfor vi har klippet det lidt i toppen og da det var flerstammet, har vi fjernet to af stammerne så der nu kun er en tilbage. På den måde har vi kunnet bevare det og samtidig få mere lys ind i haven.

Men så så vi C. japonicum "Pendulum" med nedhængende grene, en lidt mere sjælden form for hjertetræ og med stor ynde, der simpelt hen ikke var til at stå for. Vores eksemplar har kun stået i haven et år og må indtil videre have en kraftig støttestok for at holde sig oprejst, men vi glæder os til at det bliver størrer  og kan gøre sig mere gældende blandt havens andre træer.
De tre krukker ved siden af er fra Portugal.


Også en oktoberdag er hjertetræet et lille træ, som fanger opmærksomheden.

Kejsertræ.

Navnet på dette lille træ med de store blade er Paullownia tomentosa, kejsertræ. Det er de yngre træer, der har de helt store blade. Træet stammer fra Kina, men er indført til Europa via Japan.

Første gang jeg blev opmærksom på træet var gennem en artikel i Bo Bedre helt tilbage i begyndelsen af 70-erne om arkitekten Arne Jacobsens have. Jeg har altid haft stor beundring for Arne Jacobsen som arkitekt og designer og billederne fra hans have var meget inspirerende. Han havde skabt en meget personlig have med klarhed og overskuelighed under anvendelse af meget smalle takshække, der nærmest anvendtes som skærme, så man ikke kunne overskue haven på en gang. Funktionalismens arkitekter var jo inspireret af japansk byggestil og haven bar netop præg af dette, uden dog at førsøge på at efterligne japanske haver, men omskabte det til hans helt eget udtryk.

Salix integra "Hakuro Nishiki", pil.

Denne lille pil har især på unge grene iøjefaldende farvede blade, der er mere hvide end grønne og isprængt rødlige pletter. Her i slutningen af april står den og lyser op i bedet og hen i juli bliver den klippet i form, så den ikke er for kolosal.

Dronningebusk.

Der er en prægtig blomstring vi hvert år har ud mod vejen på vores Kolkwitzia amabilis, dronniningebusk. Gæster fra Sverige fortalte, at den derovre kaldes for paradistræ.

Annabella

En af havens meget smukke buske er Hydrangea arborescens, "Annabella" med sine meget store, indtil 30 cm brede blomsterstande. Da væksten er ret spinkel, kan det knibe for planten, navnlig som unge, at bære sine blomster. Vi har derfor valg at omgive planten med grønt, plastbelagt vildthegn, hvilket afhjælper problemet.

Fløjshortensia.

En anden af havens meget smukke buske er Hydrangea aspera ssp. sarentiana. Bladene er bredt ægformede og matgrønne på oversiden og fløjlsagtige på undersiden. De store, flade, ca. 25 cm brede,hvælvede halvskærme har blege, violette, fertile blomster og hvide randblomster i hele august.

Bornholmsk figen.

Hos blomsterhandleren på torvet i Svannike købte vi for mange år siden et lille figentræ. Vi var spændte på, om et sådant træ kunne klare sig i Silkeborg, som jo befinder sig tæt på Jyllands højderyg og dermed nærmest kan være et kuldecenter om vinteren.

I de førrste år havde vi det i en krukke, så vi kunne tage det ind om vinteren, men efterhånden blev vi mere dristige og plantede det ud i urtehaven. Her står det godt beskyttet i læ for vinterstorme. Men efter denne vinter ( 2009/2010) var vi godt nok spændte på, om det havde overlevet. Vi kom langt hen på foråret, før det viste livstegn. Efter en dejlig varm sommer med passende væde, står det så flot som nogen sinde og har allerede sat frugter til næste års høst.

Et lille bøgetræ

Dette lille bøgetræ i sin krukke, Fagus sylvatica fandt vi i en planteskole, hvor det havde stået og trukket efter lyset og var derved blevet lidt skæv og anderledes i formen. Træet er en af den slags individer, som jeg kalder for skæve eksistenser, fordi de gennem deres opvækst har opnået en anderledes karakter end de såkaldte harmoniske, der er vokset op på livets solside. Sådanne skæve planter opnår undertiden en særværdi og et personligt udtryk, der gør dem særlig interessante.

Om efteråret

Også i dens efterårsdragt er den et smukt lille træ.

Kommentarer

08.11.2018 22:42

Jørn

Hej Jytte.
Din beskrivelse af den pågældende lærk tyder på, at det er et resultat af den tørre sommer. Der er nok ikke meget håb, men vent og se til foråret.

08.11.2018 09:29

Jytte

En opstammet lærk, som er klippet kugleformet. Er blevet helt brun, nærmest tørre grene, kun lidt grøn i toppen. Hvad gør jeg?

23.07.2018 21:42

Jørn

Nej Lis, desværre.

23.07.2018 13:04

lis øvall

Min nabo har i en stor krukke et krøllet bøgetræ. dvs bladene er krøllede.
Når jeg søger efter et sådant, får jeg intet resultat .
Er der hjælp hos dig?
venlig hilsen
lis

24.05.2013 13:51

Reidun

Sjovt at se alle de klippede/formede buske og træer. Har anskaffet to buksbom jeg skal i gang med; men er overrasket over at de gror SÅ langsomt. 5x5 cm pr år.