På besøg i Piet Oudolfs have i Hummelo i Holland.

Indgangen.

Ved havens indgang  spændes forventningerne, intet kan overskues herfra.

Klippede søjler.

Vi havde læst mange artikler om Piet Oudolfs have og set mange billeder derfra, så da vi nu i denne sommer (2010) var i Holland for at se haver, var denne have jo et oplagt valg. Det viste sig, at vi kom uden for åbningstiden, haven var først åben for publikum i august, men da de hørte, at vi kom helt fra Danmark, forbarmede de sig over os og lod os komme ind. Vi havde således hele haven for os selv og havde nogle oplevelsesrige timer.

De markante søjler midt i billedet viste sig at være Pilebladet pære, der var klippet i den stramme form.

Struktur og tekstur.

Som ved anden stor kunst kan man opleve glæde ved at mærke, hvordan det rammer ind i noget i én selv. De formklippede, bølgende taksformer i baggrunden er en fin kontrast til de fritvoksende græsser og stauder. Noget så genialt enkelt og ligetil rummer en stor skønhed og har da også inspireret og påvirket mange havefolk gennem årene og har ligefrem skabt mode i haveverdenen.

Havekunst med sjæl og ånd.

Haven var egentlig mindre end vi havde ventet, men oplevelsen handlede også mere om kvalitet end kvantitet og hele tiden drejede det sig om klippede taksformer mod de lette stauder og græsser.

Vi købte da også en del græsser med hjem, påvirkede som vi jo var af al den skønhed vi oplevede.

Kvan

Har er det stauden Kvan, der markerer sig flot på sin høje, oprette voksemåde.

Kugletidsel

Og her er det en stor gruppe kugletidsler, der indgår i den lidt vilde haves store variation.

"Lånt landskab"

Her er åbnet op ud til den tilstødende mark så den og det fjerne skovbryn indgår i totaloplevelsen. En metode til "udviddelse" af haven som man i europæisk havekunst har lært fra japanerne. 

Et stiforløb.

Fint og harmonisk samspil i stiens forløb mellem de lette græsser.

Inger tager en slapper.

Overvældet af de mange sanseindtryk måtte Inger lige holde en pause, før hun igen kunne suge til sig af al den skønhed vi var omgivet af. 

Udkørsel

Når man forlader haven bliver man fulgt til dørs af disse klippede massiver.

Kommentarer

09.07.2019 14:03

Jørn

Nej Annette - desværre. .

06.07.2019 15:03

Annette ledestjerne

Hejsa
Har planer om at ta til holland og se piet oudolf have..men kan ikke finde åbningstider på hans hjemmeside..Kan du fortælle hvor jeg finder dem?
Mvh annette