Oktober byder på skønhed i forfald - eller måske snarer forfald i skønhed.

Trylleri

Efterårshaven er det rene trylleri, som taler til alle sanser. Den er også stille poesi med krydrede dufte og lyde - selv om haven er blevet lidt mere tyst. Og lige nu maner haven til eftertanke og påvirker sindet og stemmer det måske lidt i mol, for vemod lurer i ude krogene. Tanken om at sommeren er omme, og at det går mod vinter med kulde og mørke er næsten ikke til at bære for haveentusiaster og andet godtfolk.

Havens cyklus

Vi må se i øjnene, at vi befinder os i nær afslutningen af havesæsonen. Det kan føles vemodigt når man færdes rundt på gangene i det nedfaldne løv - selv om det samtidig rasler hyggeligt og udsender den fine krydrede duft af efterår. Snart kan man feje det sammen og fordele det rundt i bunden af bede og busketter. Her kan det så lune for planternes rødder i vinterkulden og senere formulde og indgå i havens cyklus.

Status

Ganske som man undervejs kan gøre status over sit liv, er det vel også rimeligt her ved efterårstide at gøre det over sommerens haveliv - levede den nu op til alle de drømme og forhåbninger vi havde helt tilbage i det tidlige forår, hvor vi klippede de visne stauder ned og spredte komposten ud i bedene? Vi havde mange forventninger da det hele begyndte -glæden over de første spirer, der dukkede op og de første blade, der sprang ud.

Og da havens forskellige rhodendron for alvor viste deres store farvepragt kunne vi føle, hvordan vi ligefrem havde trængt til denne påvirkning, som gjorde godt helt ind i sjælen eller i sindet - eller hvor det nu var, at det føltes godt.

Da farveorgiet forstummede, var vi vel også mættede for en tid og det var rart at opholde sig i mere rolige haverum, præget af ufatteligt mange grønne nuancer, godt hjulpet på vej af de forskellige rhodendrons fine nyvækst med stor variation.
 

Efterårsarbejde.

Mange studer kan deles og omplantes nu. På den måde kan man hurtig forøge bestanden. De fleste planter har bedst af at visne i bedet og ikke blive klippet ned, medens de stadig er grønne. Hvis man alligevel gør det, bør man lade mindst 10 centimeter af planten blive stående vinteren over.

Det er nu, man skal sikre forårets tidlige løgpragt. Jo før løgene kommer i jorden, desto bedre. Efteråret er nok den bedste tid at plante på. For barrodede planters vedkommende skal man vente til midten af oktober, så nye skud kan nå at afmodne.

Tidligere hed det sig: "Det som plantes i foråret kan gro, medens det som plantes i efteråret skal gro". Men eftersom de fleste planter i dag forhandles i potter, er tiden man kan plante strakt ud over en meget længere tid af året.

I oktober er frøene af blomsterkarse, morgenfrue, ærteblomst, verbene og andre modne til at blive indsamlet. Det samme gælder for en række stauder, som man kan have lyst til at formere. Frøene tørres et par dage og opbevares i små papirposer. Husk at skrive navn på.

Efterårsfarver

Visse efterår bliver træernes løv siddende længe og vi glæder os og undres over de flotte fanfarer af gule og røde farvetoner,der er så intense, at man næsten ikke tror det muligt. - Andre efterår er fornøjelsen, på grund af regn og rusk, alt for kort.

Savnes der smukke høstfarver i haven fra træer og buske, kan der af gule nævnes flere ahorntyper, birk, hjertetræ, naur,sydbøg, tempeltræ og læk. Af røde høstfarverkan nævnes benved, bærmispel, surbær, cotoneaster, hjortetakstræ, paradisæbler, troldnød og pagodebusk. De nævnte er kun et lille udvalg, men gå selv tur i planteskolen i løbet af måneden og find flere eksembler og planlæg kommende farverige efterår hjemme i haven.

Haveglæde

Æstetiske overvejelser kaldes det vist, når man står med sine mange planter - undertiden impulskøb - der skal placeres og man gerne vil skabe en smuk og harmonisk have. Det kan være forskellige farvesammensætninger, det handler om, eller det at spille på kontrasten mellem høje og lave planter samt forskellen mellem planter med store blade sat op mod planter med små blade.

Det kan også være oplevelsen af at se, hvordan prydgræsser af forskellig art kan bløde bedet op og skabe lidt "vildskab". Vi har rigtig mange strukturer af vore klippede buske, billedet her illustrerer meget godt en kontrast til strukturen, nemlig begrebet tekstur, hvor græsset virker som et sammenvævet hele i retning af tekstil. 

Vi får forhåbentlig endnu mange  gode havedage i dette efterår, blandt rødkindede æbler og kan sætte os i solstriber, der trods solens lave stilling på himlen, alligevel finder ind i haven. Endnu blomstrer roserne og sætter optimistisk nye knopper, som kunne de fortsætte blomstringen i en evighed af tid.

Varme, mættede farver

Efterårshaven kan virke lidt dunkel når man bevæger sig rundt på stierne, men de varme, lysende farver er smukke, oplivende momenter, der lokker en ud med kameraet.

Morgensol

Se, hvor utrolig smukt det se ud, når morgensolen rammer hjertetræet i dets efterårsglans af gule blade og giver beskueren en lidt blandet stemning af varme, men også af vemod - for forandringen, afslutningen af havesæsonen, hvor det går mod vinterhalvårets kulde og mørke, er nær.

Forfaldets skønhed

Der er en hvis skønhed i efterårets forfald. Hostabladenes gule farver lyser op, hvorefter de klasker sammen og forsvinder. Men lige nu er det dejligt at nyde
det særlige lys og stemningen, der opstår når den lavtstående sol finder ind i haven.

Stillet til skue.

Her mod slutningen af efteråret samlede vi et par af de små træer på terrassen for at kunne sidde inde og nyde de smukke efterårsfarver. Den forreste er en acer og den anden en bøg