Havens magi kan tryllebinde og overraske sine mennesker. Denne grønne organisme bærer foranderligheden i sig gennem skiftende belysninnger hen over dagen og året og byder således på mange forskellige stemninger. Derfor kan sindet også plejes i haven, idet en stor del af haveglæden handler om at iagttage og lade sig betage.

"Tænk på noget rart og positivt", sagde narkosesygeplejersken til ham, idet hun gav ham noget at sove ind på umiddelbart før narkosen. "For så vågner du op igen med positive tanker", forklarede hun.

Og han kom straks i tanker om sin have, hvor han i sommer, på gode dage, sad sammen med sin kone og nød morgenmaden lige midt i urtehaven. Og de sad bare og lod det hele komme til sig - lydene - duftene -farverne - smagen og følelsen. Her midt i denne tilstand havde han følt sig lykkelig. 

Den indre have.

Hans kone havde et par år forinden ligget på enestue, hvor hun skulle komme sig efter en svær operation.
"Nu skal du spise godt, så du får masser af proteiner for at komme til kræfter", fik hun besked på, men det kneb voldsomt med appetitten.

På væggen over for hendes seng, hang et billede, der kom til at betyde meget for hende i hendes afkræftede tilstand. Billedet var et farvelitografi - et lyst og venligt motiv, som viste et lysthus beliggende i en dejlig have. Døren til lysthuset stod åben og foran stod et lille bord med to stole, der var rosenbuer, fine blomsterbede og havegangen snoede sig rundt i billedet og forsvandt bag et busket. - Et banalt billede, men smukt, romantisk og i hendes situation - åh så livsbekræftende.

Drømme er vigtige vitaminer.

Hun lå en stor del af dagene og glædede sig over billedet, fabulerede og gik i fantasien og plukkede blomsterbuketter, lugede bede, rev havegangen og ind imellem så hun op i de drivende skyer, mærkede havens duft og fornemmede morgenduggen.

Hun kiggede på den bugtede gang og spekulerede over, hvor den forsvandt hen, hvilke overraskelser fandtes der mon bag buskadset der bagerst i billedet?
Billedet åbnede op til den indre have, den der gror i sindet og næres af fantasien. Den knytter sig til tankerne, drømmene og visionerne, der er vigtige vitaminer for sjælen. Den giver sammen med alle proteinerne den styrke, ro, harmoni og glæde, der er nødvendige ingredienser for at komme videre i menneskelivet.

Den fysiske have.

I haven derude ved man nøjagtig, hvor gangene fører hen. Bevistheden om den fysiske haves bestanddele står lysende klart. - Så og så mange bede, der har en sammenhæng på den og den måde, med de og de funktioner. Alligevel er havens magi stadig til stede og kan tryllebinde og overraske sine mennesker. Denne dejlige grønne organisme bærer foranderligheden i sig gennem skiftende belysninger hen over dagen og året og byder således på mange forskellige stemninger. Derfor kan sindet også plejes i den fysiske have, idet  en stor del af haveglæden, handler om at iagttage og lade sig betage.

Havens rekreative værdi.

I haven gælder nok stadig den gamle regel om, at man må yde før man kan nyde. Og hvad man yder i haven, får man ofte tifold igen. Det er her man kan finde roen og stilheden og nyde havens langsomhed som et fristed fra det hektiske arbejdsliv. Derfor bør der være mange siddepladser i hyggelige hjørner, hvorfra haven tager sig smukt ud.

En af havens vigtigste funktioner er vel dens rekreative værdi. Derfor ved man jo godt, at det at være i haven ikke altid skal handle om arbejde. Nutidsmennesket må lære sig indimellem at sætte sig og rent ud sagt bare dovne i sin have og  lade tankerne flagre, finde roen og reflektere over tingene. Eller bevæge sig rundt  i haven på må og få uden andet formål end at indånde havens ro og være til stede i nuet i bevidstheden om at være til - og gøre det uden dårlig samvittighed.

Kedsomhed

Jeg har vist brugt den før på en af siderne, den lille sentens af Kierkegaard, men jeg synes det er ret tankevækkende, hvor han siger: "Lediggang som sådan er ingenlunde roden til alt ondt - tværtimod - det er en sand guddommelig tilstand, når man ikke keder sig". Og jeg må igen sige, at skulle man endelig kede sig, er det ikke så farligt. Ganske vidst har man helt fra barns ben lært, at kun dumme mennesker keder sig. Men mange har sikkert erfaret, at det netop ofter er i perioder med lidt kedsomhed og hvor man holder en pause fra de daglige pligter, at kreative tanker og ideer kan opstå.

Lediggangen i haven bliver sjældent af lang varighed. På turen rundt kommer man måske forbi de brændenælder, som man for lang tid siden lovede sig selv at få fjernet. Og der inde i skyggen står en af de stauder som vi købte i Holland og som jeg har planlagt at flytte længere frem i lyset og der står den selvsåede taks, som jeg længe har haft lyst til at klippe i en fast geometrisk form og nu passende kunne plantes ind på staudens tidligere plads.

Før havemennesket ved af det, er det i fuld gang med trillebøren og redskaberne i det kreative haveliv, der samtidig giver fornemmelse af at opleve den rekreativ tilstand - tænk at man i haven kan opnå begge dele samtidig. Dybest set handler det vist om drømmen om  det tabte Paradis og om at genskabe et nyt.

Kommentarer

12.08.2011 21:38

Margareta Fogelberg

Tack för många kloka tankar, härliga att ta till sig! Hoppas vi ses den 24:e aug.
jag har många frågor.
mvh Margareta Fogelberg